Macrofotografie van paddenstoelenIn deze tijd van het jaar zijn er de mooiste paddenstoelen te zien! Sommigen kijken ernaar en lopen er langs heen; anderen bekijken ze van dichtbij en willen ze misschien ook wel fotograferen. Maar hoe krijg je alle details van zo’n paddenstoel nou mooi op de foto. Deze wereld van dichtbij, ook wel macrofotografie genoemd, vinden velen ingewikkeld, maar dat is niet nodig!

Op elke compact camera zit tegenwoordig wel de mogelijkheid voor macrofotografie. Dit is via het menu in te stellen. Voor wie iets meer wil, is er de spiegelreflex camera met voorzetlenzen of een macrolens.
TIP: Ga eerst maar eens met je ‘huidige’ camera ontdekken hoe de wereld van de dichtbij fotografie eruit ziet voordat je van alles gaat aanschaffen.

Wanneer is iets macrofotografie, ‘dichtbij fotografie’?

Dat is, als je het onderwerp fotografeert op ware grootte, in de verhouding van 1:1 of nog groter.

Eerst een klein beetje techniek:
Omdat je heel dicht bij het onderwerp zit, in ons geval “de paddenstoel”, is de scherptediepte erg klein, in een andere blog zal ik daar meer over vertellen. Scherptediepte is dát deel van de foto, je raadt het al, dat scherp is en wat je met je diafragma kunt veranderen. Je zult merken dat macrofoto’s snel onscherp kunnen zijn. Het werken met een statief kan al veel helpen.

TIP: Neem een zakje rijst mee, daar kun je uitstekend de camera op laten rusten, het zakje rijst vormt zich om de camera heen en je hebt een top ‘statief’ voor dit werk. Doe het zakje rijst wel in een (katoenen) tas; uit ervaring weet ik dat het plastic zakje wel eens kapot kan gaan! De camera glijdt ook minder snel weg als je een katoenen tas om het zakje rijst hebt gedaan.

macro-fotografie-paddenstoelen_mg_1825

TIP: Omdat je op de grond zit/ligt te fotograferen, is het handig om een vuilniszak mee te nemen om daarop te zitten/liggen. Je kunt ook een regenbroek aantrekken, maar om daarin een hele middag of dag in te wandelen is niet zo plezierig.

Workshop macrofotografie en paddenstoelen fotografie

Stel op verschillende plekken scherp op de paddenstoel, speel met de compositie, kijk eerst uit verschillende hoeken naar de paddenstoel, loop of kruip er eens omheen, en ga dan fotograferen. Neem de tijd voor dichtbij fotografie; je wordt er ook heel rustig van en je onderwerp loopt niet weg. Hooguit verandert het licht te snel.

Hoe krijg je het licht onder en bij de paddenstoel?

TIP: Onder de paddenstoel heb je vaak weinig licht. Dat kun je verhelpen door een stukje aluminiumfolie mee te nemen, daarmee reflecteer je het licht terug naar en onder de paddenstoel.
Stukjes wit karton of een spiegeltje zijn ook uitstekend geschikt, denk er maar eens over na wat nog meer mogelijk zou zijn. Door de juiste ‘belichting’ worden alle details onder de paddenstoelen zichtbaar. Er gaat ineens een paddenstoelwereld voor je open!

macro-fotografie-paddenstoelen_mg_1855

TIP: Wat ook handig is, is een schaartje en een zacht kwastje. Hiermee kun je storende grassprietjes of zandkorrels weghalen.

Jullie zijn er klaar voor, maak er een mooie dag van! Geniet van je omgeving, noteer wat je gedaan hebt, zodat je later kunt terug zien wat de instellingen waren toen je de foto maakte en wat er eventueel beter moet of niet.

macro-fotografie-paddenstoelen_mg_1943

Laat het resultaat maar eens zien aan mij. Ik wil je graag feedback geven!

Het is en blijft een boeiende wereld, die van de dichtbij fotografie. Als je goed om je heen kijkt, zijn er zoveel -soms eenvoudige- voorwerpen die ineens interessant worden, door ze van dichtbij te fotograferen.

Tot de volgende keer.

Paul van Goor

NB. Voor diegenen die meer van de techniek willen weten, zoals sluitertijd en diafragma: houd mijn blog in de gaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *